Smear Testi Nedir? Simir Testi Nasıl Yapılır?

Pap smear testi ya da servikal smear oldukça sık rastlanılan serviks (rahim ağzı) kanseri riskinin önceden belirlenmesinde kullanılan bir yardımcı uygulamadır. Hiçbir kesi ve benzeri cerrahi işlem yapılmaksızın rahim ağzından bir fırça yardımıyla sürüntü alınmasını içerir. Bu sayede uzun yıllar sonucunda kendisini gösterebilen rahim ağzı kanseri, henüz oluşmadan uygun tedavilerle engellenir.

Smear Testi Nedir?

Smear ya da pap smear testi, serviks (rahim ağzı) kanserinin önceden belirlenmesi adına yapılan bir testtir. Pap smear testi kanser tanısı koymak için değil, kansere neden olabilecek öncü lezyonların varlığını belirlemek için yapılır. Asıl amaç olası kanser riskine karşı önceden önlem almaktır. Bu sayede normal şartlar altında uzun yıllar içinde oluşabilecek rahim ağzı kanseri, önlenmiş olur. Bazı durumlarda “İnsan Papilloma Virüs” (HPV) testi ile birlikte yapılır.

Smear testi, vajinadan girilerek, serviksten sürüntü almak yoluyla yapılan kanser öncesi lezyonları belirlemek amacındaki tarama testidir. Oldukça basit olan bu işlem 1 ila 2 dakika kadar sürer ve acı ya da ağrı hissedilmez. Herhangi bir anestezik uygulamaya ihtiyaç duyulmaz. Standart bir jinekolojik muayene sırasında yapılabilir ancak her jinekolojik muayene pap smear testini içermek zorunda değildir. Rahim ağzından alınan sürüntü örneği laboratuvarda bir patolog tarafından incelenir ve olası kanser öncesi lezyonlar ve hücreler tespit edilir. Testin sonuçlarına göre uygun tedavi biçimleri seçilerek hastanın kanser riskinin giderilmesi hedeflenir.

Rahim ağzı kanseri smear testinden önce oldukça yaygın ve ölümcül bir kanser türü olarak bilinirdi. Bugün, altında yatan nedenin bilindiği yegâne kanser türü olarak pap smear testi ile önceden belirlenebilmekte ve koruyucu, önleyici tedavilere hemen başlanabilmektedir. Bu sayede serviks kanseri ölümlerinin önüne geçilir.

Pap Smear testi neden yapılır?

Smear testi geçtiğimiz yüzyılda en büyük kadın ölüm nedeni olan rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını taramak için yapılır. Bugün, smear testi ile birlikte ölüm sayıları büyük ölçüde azalmıştır. Bunun neden serviks kanserine neden olabilecek hücrelerin önceden belirlenip uygun tedavilerin uygulanmasıdır.

Rahim ağzı kanseri, başlangıçtan itibaren bazı bulgular verebilir. Tam olarak ortaya çıkması 10 ila 15 yıl kadar sürer. Bu nedenle erken tanı konulma şansı fazladır. Pap smear testi rahim ağzı kanserine neden olabilecek lezyonları önceden belirlemek ve erken tedaviye başlama için yapılır. Smear, aslında bir çeşit kanser tanısı koyma metodu değildir. Test sonucu pozitif çıkan kadınlar dahi kanser tanısı almazlar. Sonucun pozitif olması, kişide ilerleyen 10 ila 15 yıllık sürede kanser riski olduğunu gösterir. Bu, durum aslında kanserin henüz oluşmadan bilinmesi anlamına gelir ki bu sayede olası olumsuz sonuçlar engellenir.

Çoğu kadın pap smear testi sonucunun pozitif olması durumunda olumsuz yorumlama eğilimindedir. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var ki pap smear testi, kanser tanısı koymak için yapılmaz. Smear testi kansere neden olabilecek hücrelerin, laboratuvarda incelenip varlığının belirlenmesi için yapılır. Başka bir anlatımla, kansere dönüşebilecek lezyonları önceden belirlemek için yapılır.

Rahim ağzı kanser tarama testi nasıl yapılır?

Smear testi, oldukça basit ve kısa süren bir uygulamadır. Herhangi bir jinekolojik muayeneye benzer. Her muayenede yapılması gerekmez ancak belirli aralıklarla uygulanmalıdır.

Smear testi, vajinadan bir araç yardımıyla girip rahim ağzından sürüntü almak yoluyla yapılır. Sürüntü, doku çıkarılması anlamına gelmez. Ucu fırça biçiminde olan araç rahim ağzına değdirilip kendi ekseninde birkaç defa döndürülür ve böylece hücreler fırça üzerinde kalır. Sürüntü alınması sırasında bir doku kesilmez, yakılmaz ya da çıkarılmaz. Bir sıvı örneği alınır.

Alınan sürüntü örneği laboratuvarda incelenmek üzere uygun şekilde muhafaza edilir. Daha sonra patolog, mikroskop altında bazı incelemeler yapar ve test sonuçlarını doktora iletir.

  • Smear testi sırasında kadın, jinekolojik muayene masasındadır. Her zamanki jinekolojik muayene pozisyonunda bekler.
  • Öncelikle rahim içinin daha rahat görülmesi için iki tarafı açılabilen bir araç, spekulum kullanılır. Metal ya da plastik olabilir ancak günümüzde daha çok plastik olanlar kullanılır. Rahme yerleştirilen bu araç, daha iyi bir gözleme olanak tanır.
  • Vajinadan ince, uzun bir fırça yardımıyla girilir. Buna smear fırçası denilir. Rahim ağzına kadar ilerleyen fırça, burada sürüntü örneğini alır.
  • Sürüntü örneği, fırçanın rahim ağzıyla temas etmesini gerektirir. Ancak bu can yakmaz. Fırça kendi ekseni etrafında sağa ve sola birkaç defa çevrilir. Bu sayede örnekler toplanır.
  • Alınan örnekler laboratuvarda incelenmek üzere içi sıvı dolu bir tüpe veya cam (lam) üzerine konur. Tüm bu işlemler yaklaşık birkaç dakika sürer. Kişi ağrı-acı hissetmez ve anestezi gerektirecek bir durum yoktur.
  • Alınan örneğin incelemesi yapılır ve sonuçlar iletilir.

Smear testinden sonra dikkat edilmesi gerekenler

Smear testi, herhangi bir cerrahi prosedür içermez. Test sırasında doku örneği çıkarılmaz ya da inceleme için kesi yapılmasına gerek duyulmaz. Tüm işlem, yalnızca bir fırça yardımıyla rahim ağzından bir miktar hücre almayı içerir. Bu nedenle smear testinden sonra dikkat edilmesi gereken özel bir durum yoktur.

Smear testi yaklaşık olarak birkaç dakika sürer. Sonuçların alınması birkaç gün sürebilir ama işlemden sonra kişi, günlük rutinini devam ettirebilir. Hiçbir cerrahi işlem uygulanmadığından ve kullanılan materyaller tek seferlik olduğundan uygun yapılan bir testte, herhangi bir enfeksiyon riski yoktur.

Smear testinin sonuçlarının gerçeğe en uygun şekilde çıkması için işlem sonrası değil işlem öncesi bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Smear testi öncesi cinsel ilişki, vajinal duş gibi uygulamalar tavsiye edilmez. Bu durumda test sağlıklı sonuçlar vermeyecektir.

Smear testinden sonra dikkat edilmesi gereken bir başka konu, test sonuçlarının olumsuz yorumlanması gerektiğidir. Çoğu kadın smear testi sonuçlarını kanser tanısı konulmuş gibi yorumlar. Ancak aslolan şey, kansere neden olabilecek öncü lezyonların varlığıdır. Test sonrası sonuçların yorumlanması doktora bırakılmalı ve gereksiz endişeye mahal verilmemelidir. Doktorunuz sizin için en uygun yöntemi belirlerken birden fazla pap smear testi isteyebilir. Şüphelendiği bir konu olduğunda bunu size bildirecek ve büyük olasılıkla biyopsi isteyecektir.

Kimlere smear testi yapılmaz?

Smear testi, rahim ağzı kanserine neden olabilecek hücrelerin varlığını kontrol etmek amacıyla yapılır. Rahim ağzı kanseri, diğer kanser türlerinden nedeninin bilinmesi yönüyle ayrılır. Rahim ağzı kanseri vakalarında neden %95’den fazla olasılıkla HPV olarak bilinen İnsan Papilloma Virüs’tür (HPV). Bu virüs cinsel yollarla bulaşır. 200’den fazla tipi olmasına karşın özellikle 2 türü serviks (rahim ağzı) kanserine yol açar.  Bu nedenle henüz cinsel birliktelik yaşamamış ve 21 yaşından küçük olan kadınlara smear testi uygulanmaz.

Smear testine gerek duyulmayan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişi 21 yaşından büyük olduğu halde cinsel yaşantısı yoksa smear testi uygulanmaz
  • Smear testi bakirelere uygulanamaz
  • Aktif cinsel yaşamı bulunmayan kadınlar (bakire)
  • Daha önce rahim ağzı kanseri dışında bir nedenden dolayı histerektomi (rahim ağzı alınması) geçmişi olanlar
  • 70 yaşının üstündeki kadınlar

Smear testi fiyatları

Smear testi rahim ağzı kanseri riskinin önceden belirlenmesi adına oldukça önemli bir uygulamadır. Belirli aralıklarla yapılması gerekir. Böylece olası bir serviks kanseri riskine karşı korunma sağlanabilir. Smear testi fiyatları çoğu durumda değişiklik gösterir. Fiyatların değişiklik göstermesindeki en büyük etken kliniğin tecrübesi ve kullanılan materyallerdir. Genellikle tek kullanımlık materyaller kullanan klinikler daha maliyetli olabilir ancak testin daha güvenli yapılmasına olanak tanırlar.

Devlet hastaneleri ve özel hastaneler için de fiyat değişiklik gösterebilir. Standart bir devlet hastanesinde test sonuçlarının çıkması birkaç haftayı bulurken özel kliniklerde hasta sayısının sınırlı olmasından test sonuçlar birkaç gün içerisinde çıkacaktır. Diğer taraftan laboratuvar inceleme maliyetleri de smear testi fiyatlarını değiştirebilir.

Smear Testi Nedir? Smear Testi Ne Zaman Yapılmalı? Pap Smear Testi Bakirde Yapılır Mı? – Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel (Video)

Sıkça sorulan sorular

Smear testi kaç günde çıkar?

Smear testi yaklaşık olarak birkaç gün içerisinde çıkar. Ancak devlet hastanelerinde bu süre bir miktar daha uzundur. İşlemin yapılması birkaç dakika kadar alır. Laboratuvar incelemeleri 2 ila 3 gün içerisinde tamamlanır.

Smear testi kaç yılda bir yapılır?

Sağlık bakanlığı, 30 yaşının üzerindeki kadınlar için HPV testi ile beraber yapıldı ise 5 yılda bir smear testi önermektedir. Bunun yanında dünyada gelen uygulama 21-30 yaş aralığı için 3 yılda bir smear testi yapılmasıdır. Diğer yandan, test her zaman doğru sonuçları vermeyebilir ve bu nedenle tekrarlanması gerekebilir.

Smear testi ne zaman yapılır?

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra yapılır. İlk defa 21 yaşında yapılması önerilir. Âdetten 20 gün; cinsel ilişkiden 2 ila 3 gün sonra yapılması en doğru sonuçları verecektir. Daha önce cinsel ilişkiye girmemiş veya rahim ağzı kanseri dışında başka bir sebeple rahmini aldırmış olan kadınlar için gerekli değildir.

Smear testi âdetten kaç gün sonra yapılır?

Smear testi genellikle âdetten sonra yapılır. Bunun nedeni âdet sırasında yapılan smear testi sonuçlarının bozulmaya uğramasıdır. Testin en doğru sonuçları için âdet döneminden 10 gün sonra yapılması gerekir.

Smear testi acıtır mı?

Smear testi rahim ağzından sürüntü almayı içerir. Herhangi bir kesi yapılmaz. Diğer yandan spekulum ve smear fırçası da can yakmayacak kadar küçüktür. Smear testi acıtmaz. Cerrahi bir işlem değildir.

Smear testi kaç yaşında yapılır?

Smear testi 21 yaşından sonra, 3 yılda bir defa olacak şekilde yapılır. 30 yaşından büyük kadınlarda smear testi uygulaması daha az sıklıkla yapılır. Smear testinin yapılabilmesi için kişinin daha önce cinsel ilişkiye girmiş olması beklenir.

Smear testinde hpv çıkar mı?

Smear testi yalnızca kansere neden olabilecek öncül lezyonları-hücresel bozulmaları inceler. HPV cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde en yaygın olan türdür. Ancak kanser gibi hücresel bozulmalara yol açmaz. Bazı durumlarda smear testi sırasında, HPV için de örnek alınabilir.

Âdetliyken smear testi yapılır mı?

Âdetliyken smear testi tercihen yapılmaz. Âdet sırasında oluşan kanama hücrelerin gerektiği gibi incelenmesinin önüne geçer. Diğer taraftan günümüzde sıvı içerisine alınan sürüntü tekniğiyle adetliyken de smear testi yapılabilmektedir ancak ideal olan adetten 10 ila 20 gün kadar sonrasıdır.

Smear testi sonucu e-nabızda gözükür mü?

Smear testi sonuçları diğer tüm testler gibi e-nabız üzerinde tahlillerim bölümünde gözükür. Tahlillerim bölümünden istenilen tahlil tarihi aralığı seçilir ve sonuçlar görülebilir. Ancak smear testi sonuçlarını kişi kendisi yorumlanmalıdır. Gereksiz endişeye mahal verebilir.

Smear testi bakirelere yapılır mı?

Smear testi bakirelere yapılmaz. Rahim ağzı kanserinin en büyük nedeni HPV’dir. HPV cinsel yollarla bulaşır. Diğer yandan smear testi bakireliğe zarar verebileceğinden çoğu hasta için tercih edilmez. Smear testi için kişinin en az bir defa cinsel ilişkisi olmuş olması beklenir.

Hamilelere smear testi yapılır mı?

Smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısında önemli bir yardımcı prosedürdür. Hamilelik döneminde smear testi yapılmasında bir sakınca yoktur. Kişiye daha önce smear testi yapılmadıysa gebelik döneminde, 1. trimesterde smear testi uygulanabilir.

Smear testi kasık ağrısı yapar mı?

Smear testi kasık ağrısı yapmaz. Oldukça ağrısız ve acısız bir işlemdir. Yalnızca smear fırçası ile rahim ağzından sürüntü (sıvı) alınması işlemidir. Herhangi bir kesi ya da cerrahi bir uygulama yapılmaz.

Önceki yazı
Sezaryen Ağrısı Neden Olur? Ağrıyı Hafifletmenin Yolları
Sonraki yazı
Sperm DNA Hasarı Nedir? Nasıl Tespit Edilir? DNA Hasar Tedavisi