Açık Rahim Ameliyatı Kimlere Yapılabilir? Avantajları ve Riskleri Nelerdir?

Tıp dilinde ‘Histerektomi’ olarak adlandırılan Rahim Alınması Ameliyatı; en sık yapılan jinekolojik ameliyatların başında yer almaktadır. Günümüzde birçok kadın hastalığı sebebiyle Rahim Alınması Ameliyatı yapılmaktadır. Rahim alınması gerekliliği farklı kadın hastalıkları neticesinde ortaya çıkabilir. Kısaca değinecek olursak bu hastalıkları şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Yumurtalık Kanseri
  • Rahim Kanseri
  • Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri
  • Rahimde yer alan miyomların yaratmış olduğu olumsuz etkiler sebebiyle (bel ağrıları, kabızlık problemi, idrar yapamama, çok sık idrar yapma veya idrar kaçırma gibi)
  • Miyomlara veya çeşitli nedenlere bağlı olarak rahimde görülen şiddetli kanamalar sebebiyle,
  • Adenomyozis (Çikolata kisti hastalığının rahim içerisinde görülme şekline verilen addır)
  • Rahim sarkması (Rahmin vajinadan dışarı çıkması)

Pek çok neden açık rahim alma ameliyatı için geçerli sebeplerdendir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlar ve benzerleri kişide görüldüğü taktirde uzman doktorlar tarafından Histerektomi ameliyatı gerçekleştirilebilir.

Histerektomi ameliyatı günümüzde açık, kapalı, robotik gibi farklı metotlar ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu yazımızda Histerektomi ameliyatının en köklü metodu olan açık rahim ameliyatı hakkında merak edilen soruları cevaplayacak ve açık rahim alınması ameliyatı olacak kişilerin aklındaki soru işaretlerini kaldırmalarına bir nebze yardım edeceğiz. İyi okumalar dileriz!

Açık Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık rahim alma ameliyat kesisi, sezaryen doğuma benzetilmektedir. Sezaryen doğumlarda karın bölgesine yatay bir kesi yapılarak doğumun gerçekleşmesi sağlandığı gibi aynı şekilde açık rahim ameliyatlarında da karın bölgesine yaklaşık 10 cm genişliğinde yatay bir kesi açılarak rahimin alınmasıyla gerçekleşir.

Histerektomi ameliyatlarında hastalara anestezi epidural, yani hastanın yalnızca belden aşağısını uyuşturarak yapılabileceği gibi tamamen uyutularak da gerçekleştirilebilir. Genel olarak açık rahim alınması ameliyatlarında epidural anestezi tercih edilmektedir; ancak hasta tamamen uyutulmayı tercih ederse ve bu durum için herhangi bir engel bulunmuyorsa ameliyat sırasında genel anestezi de yapılabilir.

Histerektomi ameliyatındaki temel amaç rahimin bağlı olduğu mesane ve rektumdan güvenle ayrılması sağlanıp, rahmi besleyen damarların bağlanmasıyla vajenden ayrılmasının gerçekleştirilmesidir. Rahimin vajenden ayrılması sağlandıktan sonra vajenin bitimine dikişler atılarak bir güdük oluşturulur.

Genel olarak Histerektomi ameliyatlarının açık rahim alınması ameliyatı olarak tercih edilmesinin herhangi bir sakıncası yoktur.

Ancak ameliyat özellikle de jinekolojik kanserlere bağlı olarak yapılıyor ise bu durumlarda rahimin daha geniş bir şekilde çıkarılmasını sağlayan radikal Histerektomi ve pelvik/paraaortik lenf düğümlerinin alınması gibi ameliyatların da eş zamanlı gerçekleştirilmesi daha uygun olacaktır.

placeholder

Açık Rahim Alma Ameliyatı Avantajları

Açık rahim ameliyatlarının avantajlarına baktığımızda kapalı yani laparoskopik yollarla yapılan rahim ameliyatlarına oranla avantaj açısından daha geride kaldığı düşünülebilir. Ancak özellikle de kanser gibi ciddi sonuçları olan hastalıklarda kapalı ameliyattan ziyade açık ameliyat tercih edilmekte, bu şekilde rahime ulaşılması ve kontrol edilerek alınması, hastanın ilerleyen zamanlarda tekrardan bir problem yaşamasını en aza indirgemektedir. Bu nedenle açık rahim alma ameliyatının en önemli avantajı olarak rahimin daha dikkatli bir biçimde incelenebiliyor olmasını gösterebiliriz.

Açık Yöntem Histerektomi Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi elbette açık rahim ameliyatlarında da riskler bulunmaktadır. Örneğin her cerrahi müdahale içerisinde anestezi ve periferik damar yapıları, pıhtı ve emboli atması riskinin bulunduğunu göz ardı edemeyiz.

Genel olarak bakıldığında kapalı yöntemle yapılan rahim ameliyatlarında riskler daha az olarak görülse de açık rahim alma ameliyatında olduğu gibi kapalı yani laparoskopik rahim ameliyatlarında da riskler bulunmaktadır. Tüm bunların yanında gerek açık rahim ameliyatı gerek kapalı rahim ameliyatlarında diğer cerrahi müdahalelerde olduğu gibi ameliyat sırasında diğer organların yaralanması riski bulunmaktadır.  Bu tarz yaralanmaların yaşanmaması adına uzman doktor tarafından hastaya en uygun yöntemin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması, müdahalelerin yapılması son derece büyük bir önem arz etmektedir.

Histerektomi ameliyatı her ne kadar günümüzde yaygınlaşmış olsa da ameliyat olacağınız hastanenin ve doktorunuzun bu konuda uzman olması ameliyat sürecinizin başarılı bir şekilde geçmesi için son derece önemli bir etkendir.

Açık Yöntem Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Açık Rahim ameliyatları genel hatları ile belli olan bir ameliyat olsa da diğer cerrahi operasyonlarda da olduğu gibi ameliyatların süresi kişiye göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Bu nedenle ‘Açık Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?’ sorusuna verilecek en iyi cevap bu durumun değişkenlik gösterdiği olsa da açık rahim ameliyatına girecek kişiler ve yakınları tarafından ameliyat süreci hakkında fikir edinmek amacı ile bu detayların merak edildiğini de unutmamak gerekir.

Açık rahim ameliyatları için ortalama bir süre verecek olursak açık rahim alma ameliyatları 1-1.5 saat arasında değişmektedir; ancak bu sürenin ortalama olduğunu unutmamak gerekir. Zira bir histerektomi ameliyatı 45 dakika sürebileceği gibi 5 saat de sürebilir. Bu süre tamamen hastanın özelliklerine ve hastalığa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Unutmamalıyız ki her hasta kendi başına bir öykü barındırır. Bu nedenle diğer hasta öyküleriyle benzerlik gösterse de birebir aynı olmasını bekleyemeyiz. Ameliyatın kısa veya uzun sürmesi ameliyatın başarısını gösteren bir durum değildir. Bu detayı da unutmamak gerekir.

Açık Rahim Ameliyatı Fiyatları

Histerektomi yani açık rahim ameliyatı olacak kişilerin internet aramalarının başında şüphesiz açık rahim ameliyatlarının ücretleri gelmektedir. Açık rahim ameliyatı fiyatları son derece merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternette bu soruya cevap bulmak ise maalesef pek mümkün değildir. Bunun sebebi ise açık rahim alma ameliyatı ücretlerinin son derece değişken olmasıdır. Bu değişkenlik ameliyatı yapacak olan doktorun uzmanlığı, tecrübesi, bunların yanında ameliyatın yapılacağı hastanenin belirlemiş olduğu fiyatlara göre değişkenlik göstermektedir. Açık rahim ameliyatı hakkında net bir fiyat bilgisi almak için bizzat ameliyat olacağınız hastane ile iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

placeholder

Açık Histerektomi Ameliyatı Sonrası

Ameliyatların başarılı geçmesinin yanında ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar da hastanın herhangi bir komplikasyon yaşamaması ve normal hayatına en kısa süre içerisinde geri dönebilmesi için son derece önemli bir yere sahiptirler. Bu nedenle açık rahim ameliyatı olan kişinin ve yakınlarının ameliyat sonrası dikkat edilecek hususları bilmesi ve bu hususlara önem vermesi gerekmektedir.

Açık rahim ameliyatı sonrasında iyileşme sürecini başarılı bir şekilde geçirmek ve ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken unsurları ise maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Açık rahim ameliyatı olan kişilerin ilk dikkat etmesi gereken unsur elbette diğer cerrahi işlemlerde de olduğu gibi bol bol istirahat etmek ve kendini yormaktan kaçınmaktır.
  • Açık rahim ameliyatı olan kişilerin özellikle ameliyat sonrası ilk iki ay boyunca 5 kg üzerindeki ağırlıkları kaldırmaması gerekmektedir.
  • Histerektomi yani rahim ameliyatı sonrasında ilk iki ay cinsel ilişkiye girmekten de kaçınılması son derece önemlidir.
  • Ameliyat sonrasında doktor tarafından verilen ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekmektedir.
  • Histerektomi ardından ameliyat esnasında açılan kesinin bulunduğu alanın mikrop kapmaması ve herhangi bir komplikasyona sebep olmaması için steril olması da son derece önemlidir. Bu nedenle yaranın bulunduğu alanın temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında korse vb. ürünler kullanılabilir ancak iyileşme sürecine etkisi açısından ilk olarak doktorunuza danışmanız son derece önem arz etmektedir.
  • Ameliyatın hemen ardından takip eden günlerde gaz yapan gıdalardan uzak durmak ve sıvı tüketimini artırmak, proteinli ve lifli gıda tüketmeye dikkat etmek de son derece önemlidir.

Açık Yöntem Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Açık rahim ameliyatı öncesinde genel olarak hastaların çoğunda ameliyat süreci, ameliyat sırası ve daha birçok durum hakkında endişe ve kaygı söz konusudur. Başarılı geçen bir rahim ameliyatı sonrasında hasta artık önceki endişelerinden kurtulmuş durumdadır ve psikolojik olarak daha rahattır. Bu aşamadan sonrası artık iyileşme süreci içerisinde yer almaktadır. Uzman doktorunuz belirli periyodlarla sizleri kontrole çağıracak ve iyileşme sürecinizi takip edecektir. Bunun yanında yukarıda bahsettiğimiz ve uzman doktorunuzun da size bahsedeceği dikkat edilecek hususlara hassasiyet göstermeniz ve dikkat etmeniz iyileşme sürecinizin seyrinde ilerlemesi için oldukça önemlidir. Dikkat edilecek hususlara gerekli hassasiyeti göstermemek ve ameliyatın hemen ardından gündelik beslenme programına geri dönmeye çalışmak maalesef ki beraberinde ciddi sorunlara yol açabilecek komplikasyonları da getirecektir. Bu nedenle uzman doktorunuzun sizin için söylemiş olduğu hiçbir detayı atlamamanızı tavsiye ederiz.

Açık rahim ameliyatları ve diğer yöntemlerle yapılan rahim alma ameliyatları sonrasındaki iyileşme sürecinde ağrı ve bazı kramplar hissetmeniz son derece normal bir durumdur. Bu ağrılar ve krampları en aza indirgemek için doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesici ilaçlardan yardım alabilirsiniz.

Açık rahim ameliyatlarının iyileşme süresi de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası iyileşme süresinden de bahsedelim. Ameliyatınızın hemen ardından hasta 1-2 gün daha hastanede kalmaya devam eder. 1-2 günün ardından herhangi bir olumsuzluk ve hastanın taburcu olmasına engel durum yok ise hasta istirahat için evine yollanır. Evde dinlenmek de son derece önemlidir. 7-10 gün arasında hasta yavaş yavaş normal yaşantısına dönmeye başlar. Tamamen iyileşme süreci ise biraz daha uzun sürebilir. Ancak tekrardan belirtmemiz gerekir ki her hastanın iyileşme süreci ve aşamaları değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle vermiş olduğumuz süreler tamamen ortalama sürelerdir.

Açık Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası Beslenme

Açık rahim ameliyatı sonrasında beslenme son derece önemli bir konudur. Diğer çoğu cerrahi operasyonda olduğu gibi histerektomi ameliyatı sonrasında da yeme içme rutinine direkt olarak dönül yapmak pek mümkün olan bir durum değildir. Açık rahim aldırma ameliyatı sonrasındaki ilk saatlerde hasta katı gıdalardan uzak durarak sıvı bir diyet ile beslenir. Daha sonrasında aniden hamur işlerine yüklenmeden yavaş yavaş katı gıdalarla beraber beslenme alışkanlığına dönebilir. İyileşme sürecini sekteye uğratacak ve kabızlık yaparak dikişlerin zorlanmasına sebep olacak her türlü besinden dikişler iyileşene kadar uzak durmak ise son derece önemlidir.

Açık Yöntem Rahim Ameliyatı Sonrası Havuz ve Deniz Kullanımı

Açık rahim aldırma ameliyatı sonrasında son derece hassas olan ameliyat bölgelerini korumak oldukça önemlidir. Vücudun büyük bir bölümünün su içerisinde kaldığı banyolar ile birlikte havuza ve denize girmek de ameliyat bölgelerine zarar verebileceğinden bu tür aktivitelerden 3 hafta ila 1 ay arasında uzak durmak hastanın komplikasyonlar yaşamaması ve iyileşme sürecini olumsuz etkilememesi adına son derece önemlidir.

Yazımızda açık rahim aldırma ameliyatından bahsettik. Unutmamalısınız ki vermiş olduğumuz bilgiler yalnızca fikir edinme amaçlıdır, en doğru ve kesin bilgilerin adresi uzman doktorunuzdan başkası değildir.

Sıkça Sorulan Sorular

Açık Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Açık rahim ameliyatı ortalama 30 ila 60 dakika kadar sürmektedir. Ancak hastanın kendine özgü durumuna, hekimin tecrübesine veya karın içi yapışıklıklarının varlığına göre değişebilir.

Açık Yöntem Rahim Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olur?

Açık rahim ameliyatı sonrası 1 ay cinsel perhiz önerilir. Bu, vajen tepesindeki dikişlerin zarar görmemesi için gereklidir. Birinci ayın tamamlanmasının ardından muayene kontrolü sonrası cinsel yaşama geri dönülebilir. Muayene sonrası doktorun kararı ile cinsel ilişki yasağı uzatılabilir veya kaldırılabilir.

Açık Histerektomi Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?

Açık rahim ameliyatı sonrası hastada ağrı oluşabilir. Bu ağrılar, yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde azalarak kaybolur. Sürecin daha kolay atlatabilmesi için hekimin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Açık Yöntem ile Rahim Ameliyatı Sonrası Akıntı Olur Mu?

Açık rahim ameliyatı sonrası vajinal akıntı olabilir. Akıntıda artma, kaşıntı, beraberinde sarı yeşil ve kötü kokulu görüntü durumunda ameliyat olunan doktorla mutlaka iletişime geçilmelidir. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli, vajen içerisi yıkama yapılmamalı ve akıntıların neden olabileceği hijyen sorunları için dikkatli olunmalıdır.

Açık Rahim Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkide Kanama Olur Mu?

Açık rahim ameliyatı sonrası lekelenme biçiminde kanamalar görülebilir. Ancak, birinci ayın ardından doktor cinsel ilişki yasağını kaldırdıktan sonra ilişki sonrası kanama olması durumunda muayene kontrolü gerektirebilir.

Açık Yöntem Rahim Ameliyatı Gaz Problemi Yapar Mı?

Açık rahim ameliyatından sonra sıklıkla kabızlık ve gaz problemleri görülebilir. Problemi gidermek için bol su tüketilmeli, meyve ve sebze tüketimi artırılmalı; gaz yapacak yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Açık Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınır Mı?

Gebelik oluşması için, döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunup burada gelişmesi beklenir. Açık rahim ameliyatında rahim alındığı için embriyonun tutunup gelişebileceği bir alan bulunmaz. Dolayısıyla rahim alınması ameliyatı sonrası hamile kalınamaz.

Açık Rahim Ameliyatı Ödem Yapar Mı?

Açık rahim ameliyatı sonrasında hastalarda şişlik hissi (ödem) nadir de olsa görülebilmektedir. Bu durum birkaç hafta içerisinde kendiliğinden yok olur. Bu durum çoğunlukla kabızlık gibi bağırsak fonksiyonlarındaki gecikmeler nedeniyle, harekette kısıtlama olduğunda ve az sıvı alımında gerçekleşir.

Açık Histerektomi Ameliyatı Zor Mu?

Açık rahim ameliyatı, uzman hekimlerce yapıldığında ortalama 45-60 dakika süren cerrahi işlemdir. Ancak hastaya özgü durumlar süreci zorlaştırabilir.

Açık Rahim Ameliyatı Zararlı Mı?

Genel bir ilke olarak aksi gerekmedikçe organların korunması hedeflenir. Ancak gerekli olduğu durumlarda açık rahim ameliyatı zararlı bir işlem değildir. Özellikle çocuk isteminin bulunmadığı durumlarda açık rahim ameliyatı kolaylıkla tercih edilebilir.

Önceki yazı
Açık Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sonraki yazı
Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kapalı Ameliyattan Farkı Nedir?